Wiemy kiedy kawa smakuje najlepiej
9 grudnia, 2019 2023-04-12 11:58Wiemy kiedy kawa smakuje najlepiej
Kawa i jej aromat wywołują w nas najlepsze skojarzenia. Ile razy zdarzyło się nam wejść do kawiarni tylko dlatego, że wokół niej unosił się wspaniały aromat kawy? Czy jednak znacznie częściej wybieramy to miejsce, w którym kawa smakuje nam najbardziej?
Kawiarnie mają się dobrze, kiedy ich klienci zaglądają do nich często i zabierają ze sobą swoich przyjaciół. Dlatego warto serwować najlepszą kawę, po prostu. Na smak kawy wpływa jakość ziaren, sposób ich palenia oraz jakość wody, ale to sposób jej zaparzania ma fundamentalne znaczenie.
Bariści wiedzą o tym, że dobry ekspres pomaga zaparzyć najlepszą kawę na świecie. A kiedy dodatkowo mogą dowiedzieć się więcej o możliwościach urządzeń do parzenia kawy, ich praca jest jeszcze lepsza.
Serwis na wagę złota
Specjaliści w firmie Koree uczestniczą w licznych szkoleniach u producentów urządzeń przeznaczonych do przygotowywania kawy, dodatkowo sami pogłębiają swoją wiedzę, a to sprawia, że urządzenia te nie mają przed nimi żadnych tajemnic. Chętnie dzielą się swoją wiedzą, dlatego mogą potencjalnemu klientowi powiedzieć wszystko o ekspresach do kawy takich firm jak: La Marzocco, MODBAR, Thermoplan, a także o zaparzaczach Fetco i młynkach do kawy Mazzer i Ditting.
Dodatkową usługą jest konfiguracja ekspresu w taki sposób, aby maksymalnie wykorzystać jego możliwości. Pracownicy Koree doskonale wiedzą, jak wpływa na smak kawy odpowiedni sposób zmielenia ziaren, ciśnienie i jakość stosowanej wody, a także czas ekstrakcji.
Na co dzień programują oferowane przez firmę ekspresy do kawy, w związku z tym potrafią w tych urządzeniach optymalnie i zgodnie z życzeniem klienta ustawić, następujące parametry:
- ciśnienie pod jakim pompa dostarcza wodę
- grubość mielenia ziaren kawy
- ilość kawy przewidzianej na jedną porcję napoju
- siłę ubicia zmielonej kawy
- długość pre-infuzji, czyli wstępnego namoczenia zmielonej kawy, na chwilę przed dodaniem właściwej, większej ilości wody do ekstrakcji.
Ekspres najlepiej najlepszy
Szukając wysokiej jakości automatycznego ekspresu do kawy, warto wybrać Black&White4, marki Thermoplan. To urządzenie szwajcarskiej produkcji, dzięki bogatym możliwościom konfiguracji, pozwala zaprogramować praktycznie każdy rodzaj kawy. Jest to ekspres z ekranem dotykowym, z możliwością spieniania mleka, również na zimno, ma wbudowane młynki do kawy, lodówkę na mleko i może zawierać moduł do przygotowywania czekolady.
W dziedzinie tradycyjnych ekspresów do kawy, warto zwrócić uwagę na markę La Marzocco – ich urządzenia zostały zaprojektowane w taki sposób aby przyspieszyć proces parzenia, a jednocześnie zapewnić maksymalny komfort pracy. Ekspresy tej marki powstają przy współpracy z doświadczonymi baristami, dlatego ich funkcjonalność testowana jest w najróżniejszych sytuacjach. Zastosowany system Steam Flush w modelu KB90 powoduje, że po każdej ekstrakcji, grupa zaparzająca ekspresu jest czyszczona wyrzutem gorącej pary, co pozwala utrzymać ją w czystości nawet podczas godzin szczytu.
MODBAR także powstał w efekcie wieloletniej współpracy z baristami, właścicielami kawiarni, palarniami kawy i inżynierami. Stworzone zostało nowoczesne urządzenie, które całkowicie zmieniło wyobrażenie klienta o kawie. Urządzenie pozwala na programowanie profili ciśnienia parzenia, a także umożliwia stosowanie manualnego lub automatycznego trybu. MODBAR posiada automatyczny program płukania i mycia, a także możliwość kontrolowania temperatury parzenia.
Dla amatorów kawy zaparzanej w systemie przelewowym, proponujemy zaparzacze do kawy FETCO serii XTS. Mają one programowalny ekran dotykowy, możliwość zapisania do 4 programów zaparzania, a także jest w nich zapisana historia ewentualnych błędów.
Zastosowano w tych urządzeniach rewolucyjną kaskadową kopułę zraszacza – co zapewnia równomierne nasycenie kawy. Przy zastosowaniu takiego zaparzacza można zaparzyć do 97 l kawy na godzinę (w zależności od modelu urządzenia).
Kawa lubi młynek
Niezmiernie ważny dla uzyskania smacznej kawy jest również rodzaj zastosowanego młynka.
Dzięki regulacji stopnia rozdrobnienia kawy, każda porcja jest równomiernie i świeżo mielona, zaspokajając indywidualne zapotrzebowanie. Młynki Ditting są idealnym rozwiązaniem dla kawiarni, restauracji, hoteli i firm cateringowych, które cenią sobie wysokiej jakości kawę, pełną smaku i aromatu.
Młynek Mazzer MINI ELECTRONIC Typ A , sprawia, że każda porcja ziaren mielona jest na żądanie prosto do portafiltra. Młynek posiada panel sterowania, a dodatkowo jest wyposażony w osobny przycisk mielenia ręcznego, oraz przyciski do regulacji ilości mielonej kawy. Mocny, a przy tym cichy silnik wyposażony jest w system automatycznego wyłączania. Płaskie żarna są łatwe w czyszczeniu, konserwacji i serwisowaniu. Młynek zapewnia szybkie mielenie przy niskim stopniu wytwarzania ciepła. Idealny do mniejszych kawiarni, restauracji i dla wymagających home baristów.
Jeśli w kawiarni lub restauracji barista pracuje na urządzeniach zakupionych w firmie Koree, zawsze może liczyć na niezawodną współpracę z pracownikami działu technicznego. Doradzą, podpowiedzą, zaprogramują i sprawią, że klienci zawsze dostaną pyszną kawę.
Zapraszamy na naszą doskonałą kawę podczas Festiwalu Kawy w PKiN w Warszawie 21-22 marca 2020, a także podczas targów EuroGastro w Warszawie w dniach 25-27 marca 2020 w PTAK Warszaw Expo, gdzie będzie można zobaczyć m.in. wyjątkowy system do parzenia kawy MODBAR.