Najlepsze marki w jednym miejscu
Ekspresy Aktualności

Ergonomia pracy w kawiarni – Czy kawa musi boleć?

kb 90 la marzocco

Ergonomia pracy w kawiarni – Czy kawa musi boleć?

Ergonomia pracy w kawiarni – czy kawa musi boleć?

Cześć, jestem Grzegorz i na co dzień spotkacie mnie w Palarni Kawy Kafar (Strona główna – PalarniaKafar.pl), w której zajmuję się doradztwem dla kawiarni. We współpracy z Koree, naszym partnerem, chcemy zaprezentować Wam artykuł na temat ergonomii pracy w kawiarni.

Zachęcamy do lektury.

Praca w kawiarni, bycie baristą, z zewnątrz – romantycznie, wewnątrz? Ciężka praca fizyczna, całe dnie na nogach, ciągłe spacery baristy. Ile razy będąc w kawiarni widzieliśmy przemęczonych baristów, których bolą plecy, nogi i ręce? Niech pierwszy rzuci kamień ten który nie widział. We współpracy z Koree chcemy zaprezentować Wam kilka ciekawych pomysłów z wykorzystaniem naszego ulubionego producenta tj. La Marzocco (Homepage – La Marzocco)

To jest ten moment w którym , na białym koniu wjeżdża rycerz nazywany ERGONOMIĄ PRACY. Ergonomia to nauka o pracy i przystosowaniu narzędzi, maszyn i środowiska pracy do anatomicznych i psychologicznych możliwości człowieka. Jak więc zastosować tę naukę w kawiarni oraz do baru kawowego? Myślę, że możemy podzielić ten artykuł na kilka punktów:

  1. Układ i wysokość baru
  2. Podłoże wewnątrz baru
  3. Urządzenia i sprzęt
  4. Ułatwienia psychologiczne

1. Układ i wysokość baru

Układ i wysokość blatów jest niezmiernie ważnym elementem ergonomii pracy w kawiarni. W czasie projektowania należy zwrócić uwagę na wysokość blatów. W kawiarniach KAFAR w Gliwicach blaty ustawiliśmy na wysokości 90 cm, aby bariści nie musieli pochylać się przy barze. Nasz bar ustawiony jest w literę U z kierunkiem pracy od prawejdo lewej. Większość czynności na barze bariści wykonują w półokręgu. Pozwala to na sprawne wydawanie zamówień oraz łatwość w przygotowaniu wielu różnych napojów bez niepotrzebnego nadwyrężania się.

2. Podłoże wewnątrz baru

Podłoże, po którym chodzimy ma wpływ na to jak reagują nasze stawy. Jeżeli całe dnie stoimy i chodzimy po twardym podłożu, to po jakimś czasie możemy zacząć odczuwać ból lub zmęczenie. W celu zwiększenia komfortu oraz bezpieczeństwa pracy, można zainwestować w maty zmiękczająco-antypoślizgowe, które tworzą miękką i przyjemną powierzchnię wewnątrz baru. Niwelujemy tym ryzyko poślizgnięć na mokrej powierzchni, jednocześnie łagodząc negatywny wpływ twardej podłogi na stawy baristów.

3. Urządzenia i sprzęt

Urządzenia i sprzęt poprawiający ergonomię i bezpieczeństwo pracy. Na tym elemencie skupimy się najbardziej. Od wielu lat producenci ekspresów prześ się rozwiązaniami montowanymi w coraz to bardziej zaawansowanych maszynach. Cel? Zwiększenie wydajności pracy przy zachowaniu wysokiej jakości serwowanych napojów. Rewolucję w tym aspekcie wprowadziło,- jak zawsze -La Marzocco, którego importerem jest firma Koree. Ekspres do kawy La Marzocco model KB90 oraz Strada X to właśnie te urządzenia, które zrewolucjonizują wygodę i bezpieczeństwo pracy na barze.

Jakie nowości zaproponowało La Marzocco w modelu KB90 (La Marzocco KB 90 2GR – Koree) oraz Strada X?

Po pierwsze, frontalne zakładanie kolby, które pozwala na odciążenie nadgarstków baristy a jednocześnie zmniejsza ryzyko kanałowania ze względu na to, że mamy mniejsze ryzyko zaburzenia dystrybucji kawy po tampingu przy wpinaniu kolby do grupy.

Kolejnym usprawnieniem, które wpływa na przyspieszenie pracy za barem, jest system Auto Flush (automatyczne przepłukiwanie grupy), który po każdym cyklu parzenia, po wyjęciu kolby z grupy, przepłucze grupę automatycznie. Jest to technologia, która bardzo przyspiesza pracę przy ekspresie oraz pozwala na płynne przechodzenie między poszczególnymi etapami przygotowania espresso.

Nowości nadal nie koniec, ta ostatnia może nie wpisuje się w ergonomię pracy, lecz pozwala na profilowanie ciśnienia ekstrakcji. Mówimy tu oczywiście o ekspresie do kawy La Marzocco Strada X. Ktokolwiek pracował na poprzedniej wersji, Strada EP, ten wie, że łopatka do ciśnienia lubi wyskoczyć na 14 barów!

W nowym wydaniu urządzenia, łopatka działa praktycznie krokowo, co pozwala na bardzo precyzyjną kontrolę procesu. Smakuje Ci espresso, które zaparzyła Strada X? Nic prostszego, zapisz profil i delektuj się powtarzalnym smakiem.  Ekspres do kawy La Marzocco Strada X posiada oprogramowanie, które pozwala na zapisywanie różnych receptur espresso i odtwarzania ich z poziomu panelu użytkownika.

Kiedy pracujemy w miejscach, które obsługują codziennie bardzo dużą ilość Gości,  elementy takie jak te, pozwalają na zwiększenie wydajności pracy, a także pomagają utrzymać wysoką jakość serwowanych produktów. Warto dodać także, że w ostatnich latach to urządzenia takie jak automatyczne tampery czy czyściki do kolby sprawiły, że ergonomia pracy nigdy nie była bliżej.

Kalibracja tampowania wśród baristów? Już nie potrzebna!

Automatyczny Tamper Perfex CPP-145 to urządzenie, które automatycznie, powtarzalnie tampuje kawę w kolbie. Dzięki temu espresso nie różni się od siebie w zależności od tego kto je parzy. Niwelujemy tutaj ryzyko kanałowania oraz zmniejszamy obciążenie fizyczne dla naszych baristów.

Ostatni, ale równie ważny produkt usprawniający pracę na barze to Quin Spin.

Urządzenie wpuszczone w blat lub wolnostojące z pojemnikiem, które służy do czyszczenia i polerowania kolby. Jakie są zalety tego produktu? Mniej hałasu, brak ciągłego stukania kolbą o odbijak, co pozwala na zachowanie większego komfortu akustycznego dla naszych gości. Dodatkowo redukujemy czas przygotowania kolby do następnego parzenia o około 10-12s co w dziennym rozrachunku daje nam około 30 min oszczędności.

4. Komfort psychologiczny pracownika

Sprzęt, sprzętem lecz bez baristy, który porozmawia z Gościem daleko nie zajedziemy. W aktualnych czasach bardzo ważnym elementem jest Hospitality, czyli gościnność. Chcemy aby Goście naszych kawiarni czuli się komfortowo i bezpiecznie, a co za tym idzie, nasi bariści powinni być wypoczęci, uśmiechnięci i nie przemęczeni.

Jak wspierać baristów w okresach wypalenia bądź zmęczenia?

Po pierwsze, frontalne zakładanie kolby, które pozwala na odciążenie nadgarstków baristy, a jednocześnie zmniejsza ryzyko kanałowania ze względu na to, że mamy mniejsze ryzyko zaburzenia dystrybucji kawy po tampingu przy wpinaniu kolby do grupy.

Dzięki takiemu podejściu niwelujemy ilość stresu u baristów, szczególnie takich, którzy dopiero zaczynają swoją kawową drogę. Bardzo często stres i niepewność prowadzi do chęci zmiany pracy, a jak wszyscy dobrze wiemy, rotacja pracownika to największa bolączka branży HoReCa.

A co jeżeli nasz barista zgłasza nam, że nie czerpie już satysfakcji ze swojej pracy? Wtedy warto popracować nad zmianą otoczenia dla pracownika. Jeżeli od 3 miesięcy pracuje na zmianę poranną, codziennie robiąc to samo, może warto zaproponować mu inną zmianę, lub pracę w innym miejscu kawiarni nad innymi zadaniami. Takie małe zmiany pozwalają na odpoczęcie od czynności, które mentalnie nas nużą, oraz dają możliwość nabrania  dystansu i odnowienia pasji bądź chęci.

Najważniejszym elementem komfortu psychologicznego pracowników jest ciągła komunikacja z nimi. Rozmowa z zespołem raz w miesiącu, bądź częściej, jest bardzo ważna dla budowania relacji oraz komfortu w miejscu pracy. Ważne aby pracownik wiedział, że może na Ciebie, właściciela, liczyć. Szczere rozmowy z Twoim zespołem sprawią, że Wasza relacja będzie regularnie się rozwijała.

Zadajmy więc sobie to pytanie jeszcze raz: Czy kawa musi boleć?

Myślę, że nie powinna, ponieważ jak widzicie, rozwiązań jest wiele, możliwości jeszcze więcej. Dużo zależy od Was, właścicieli. Otwarta komunikacja bez przemocy, wspieranie swoich pracowników, docenianie ich oraz rozmowa jest równie ważna co profesjonalny sprzęt. Jak widzicie rozwiązań jest wiele, a tak naprawdę dotknęliśmy dopiero wierzchołka góry lodowej.

Aktualne trendy w branży urządzeń to automatyzacja w celu zapewnienia odpowiedniej jakości oraz praca z ludźmi, którzy po prostu są mili. Duża część młodych ludzi, którzy rozpoczynają swoje drogi zawodowe, chce się rozwijać w wielu różnych kierunkach. Praca w kawiarni pozwala na zwiększenie swoich kompetencji w komunikacji, pracy w zespole, poznawania potrzeb odbiorców oraz całej wiedzy kawowej, którą otrzymujemy od naszych doradców.

Buduj dla swoich pracowników odpowiednią atmosferę pracy, a jeśli szukasz urządzeń, które pozytywnie wpłyną na ergonomię pracy za Twoim barem – zapraszamy do kontaktu.

Autor tekstu: Grzegorz Peciak, Palarnia Kawy Kafar

Wybierz pola, które mają być pokazane. Inne będą ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Atrybuty
Kliknij na zewnątrz, aby ukryć pasek porównania
Porównaj
Porównaj ×
Porównajmy! Kontynuuj!