Frymaster
5 kwietnia, 2023 2024-02-24 11:54Frymaster
Frymaster – sztuka smażenia w profesjonalnych frytownicach
Marka Frymaster jest jednym z największych i najczęściej wybieranych producentów frytownic gastronomicznych. W jaki sposób osiągnęła tak spektakularny sukces? Wszystko zaczęło się w 1935 roku, kiedy założyciel firmy, P.F. Ratcliff, skonstruował pierwszą frytownicę Frymaster. Początkowo miała ona prostą budowę opierającą się na otwartej kadzi i palniku strumieniowym, jednak z biegiem lat inżynierowie rozwijali coraz to nowe technologie, aby w końcu stworzyć skomputeryzowane, inteligentne sprzęty pomagające zwiększyć wydajność smażenia na głębokim oleju. Rozwój nie został jednak zatrzymany – przez cały czas można spodziewać się kolejnych zachwycających świat gastronomii rozwiązań.
Oszczędne i zdrowsze smażenie na oleju
Jedną z głównych bolączek lokali oferujących smażone fast foody jest ogromne zużycie oleju. Z urządzeniami marki Frymaster można temu łatwo zaradzić. W tych frytkownicach zastosowano system automatycznego uzupełniania oleju ATO, za sprawą którego utrzymywany jest optymalny stosunek świeżego i zużytego oleju. Jednocześnie specjalny czujnik przez cały czas monitoruje jakość tłuszczu i sygnalizuje, kiedy należy go wyrzucić.
Wysoka efektywność
W zmniejszeniu wydatków związanych z prowadzeniem restauracji pomoże również energooszczędne działanie frytownic Frymaster. Według ocen ASTM urządzenia z naddatkiem spełniają normy ENERGY STAR®. Jest to zasługą m.in. funkcji COOL Mode, która obniża temperaturę, gdy frytownica nie jest używana.
Prosty system filtracji
Długa żywotność oleju jest także zasługą dostępnego w profesjonalnych frytkownicach Frymaster systemu filtracji. To właśnie dzięki niemu z tłuszczu usuwane są zanieczyszczenia, a wszystko to odbywa się w pełni zautomatyzowany sposób – wygodny i bezpieczny dla pracowników kuchni.