Technologia Convosense – rewolucja w gastronomii
15 stycznia, 2024 2024-02-07 14:23Technologia Convosense – rewolucja w gastronomii
Nowości w branży HoReCa
W branży HoReCa dostępna jest już technologia, która niewątpliwie jest godna uwagi wszystkich zainteresowanych nowinkami i trendami na rynku. Z pewnością można bezsprzecznie powiedzieć, że technologia ta otwiera nową erę, jeśli chodzi o gotowanie i pieczenie. Erę, w której innowacyjność spotyka się z niezawodnością – sztuczna inteligencja wkracza także do branży gastronomicznej!
O czym mowa? O ConvoSense, pionierskim systemie pomocniczym do pieców typu ‘combi’ Convotherm od Welbilt, który wprowadza rewolucyjne zmiany dzięki napędowi sztucznej inteligencji i najnowszej technologii czujnikowej. Niewątpliwie premiera pierwszego pieca Welbilt Convotherm Convosense, gotowego do zautomatyzowanego gotowania i pieczenia, była jedną z innowacji, która zachwyciła uczestników Targów Horeca®/Gastrofood odbywających się w dniach 16-18 listopada 2023 roku w Krakowie.
Na czym dokładnie polega ta innowacja?
Convosense jest asystentem szefów kuchni w codziennej pracy. Jest to automatyczne rozpoznawanie produktów oraz dostosowywanie temperatury, czasu oraz wilgotności do przygotowywanych potraw. Godna uwagi jest funkcja specjalnej kamery, która skanuje każdorazowo zarówno potrawę, jak i poziom, na którym umieszczany jest GN i w związku z tym dopasowuje odpowiednią moc, temperaturę, wilgotność w trakcie całego procesu. Dzięki funkcji ”Tray View”, w przypadku mieszanych załadunków, wyświetlacz pokazuje dokładnie, co gotuje lub piecze na każdej półce i ile czasu pozostało do zakończenia procesu. ConvoSense oszczędza do 97% czasu na ustawienia pieca. W związku z tym, po zakończeniu dni, system czyszczenia ConvoClean doskonale radzi sobie z utrzymaniem czystości, minimalizując potrzebę ingerencji ręcznej.
Reasumując: technologia ta z pewnością otwiera nowe, fascynujące perspektywy w przygotowaniu potraw, ponieważ:
– eliminuje konieczność ręcznego programowania czasu pieczenia
– eliminuje i skraca czas na szkolenie pracowników z dobierania odpowiednich parametrów.
Dzięki temu można z pewnością maksymalnie zwiększyć efektywność obsługi i uzyskać niezawodne rezultaty. Aby dowiedzieć się więcej o tych piecach zapraszamy do zakładki: Piece – Koree .
Wdrażanie innowacji w kuchni ma również pozytywny wpływ na środowisko, gdyż może przyczynić się do zmniejszenia marnotrawienia żywności oraz zużycia energii i wody. Wykorzystanie technologii w procesach kuchennych, pozwala na bardziej efektywne wykorzystanie surowców oraz minimalizowanie strat, co z pewnością przekłada się na oszczędności finansowe i redukcję negatywnego wpływu na środowisko. W dobie rosnącej świadomości ekologicznej, zastosowanie innowacji w kuchni może przyciągnąć klientów, którzy poszukują odpowiedzialnych i zrównoważonych rozwiązań w gastronomii.
Wprowadzanie innowacji technologicznych do kuchni i przestrzeni restauracyjnych, niewątpliwie nie tylko usprawnia funkcjonowanie kuchni, ale także znacząco wpływa na zadowolenie klientów. Warto być na czasie z nowinkami technologicznymi i regularnie zaglądać na naszego bloga Blog – Koree.