Sirlon Steak

SKŁADNIKI

  • 500 g polędwicy wołowej – podzielone na dwie równe porcje
  • 1 pomidor
  • 12 szt. szparagów zielonych
  • 10 g masła klarowanego
  • 20 g parmezanu
  • sól, pieprz
  • sos balsamiczny
SIRLON STEAK

PRZYGOTOWANIE

Wyporcjowane steki włożyć do rozgrzanego pieca na ruszcie grillowym (lub zwykłej blaszce). Mięso przebijamy zimną sondą i wstawiamy na parametry poniżej.

Szparagi podsmażamy na maśle klarowanym i lekko przyprawiamy solą.

Pomidora kroimy na pół, przyprawiamy sosem balsamicznym, tartym parmezanem i pieczemy w temperaturze 200°C przez 10 min.

Gdy mięso będzie już gotowe wyciągamy z pieca i pozostawiamy na ok. 4 min aby „odpoczęło” i wchłonęło wszystkie soki. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Gdy wszystkie składniki będą już gotowe możemy układać danie na talerzu. Stek będzie się dobrze komponował z klasycznym sosem Demi Glace.

Fot.: propozycja podania z sosem Demi Glace

SIRLON STEAK

Sprzęt, który pomoże przygotować doskonałe steki

 
C4 10.10 easyTouch Convotherm

EasyTouch – panel obsługi Convotherm, pionier w zastosowaniu technologii…

WIĘCEJ >
C4 6.10 easyDial Convotherm

Piec konwekcyjno-parowy, elektryczny, iniekcyjny posiadający m.in. system ACS+…

WIĘCEJ >
C4 10.10 easyDial Convotherm

EasyDial – to nowa jakość obsługi manualnej! Inteligentna koncepcja obsługi pozwala…

WIĘCEJ >
C4 6.10 easyTouch Convotherm

Piec konwekcyjno-parowy, elektryczny. Posiada funkcję Crisp&Tasty (odwilżanie na 3…

WIĘCEJ >
Facebook
Instagram