Quiche

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego)
  • 1 jajko
  • sól

Nadzienie:

  • 200 g oczyszczonych i sparzonych kurek (grubo siekanych)
  • 400 ml śmietany 30%
  • 4 żółtka
  • 100 g tartego parmezanu
  • 100 g tarty camemberta
  • 1 cebula (krojona w piórka)
  • 2 ząbki czosnku krojonego w plasterki
  • 50 g masła
QUICHE Z KURKAMI I SEREM

PRZYGOTOWANIE

Wykonanie ciasta

Połączyć wszystkie składniki na jednolitą masę w najkrótszym możliwym czasie.
Schłodzić w lodówce przez ±1h.
Następnie rozwałkować przez dwa arkusze pergaminu i wyłożyć do wysmarowaną tłuszczem formy.

Wykonanie nadzienia

Czosnek, cebulę i kurki przesmażyć na maśle – wystudzić.
Śmietanę, żółtka oraz sery połączyć i dodać wystudzone grzyby.

Wykonanie Quiche

Wyłożoną formę ciastem nakłuwamy widelcem i odpiekamy przez 10 min w temp. 160°C.
Wystudzone ciasto łączymy z sosem ze śmietany, żółtek i kurek.
Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez ok 35 min w temperaturze 160°C.
Quiche świetnie komponuje się z sałatką z rukoli z dodatkiem oliwy z oliwek.

QUICHE Z KURKAMI I SEREM

Sprzęt, który pomoże przygotować doskonałe quiche

 
C4 10.10 easyDial Convotherm

EasyDial – to nowa jakość obsługi manualnej! Inteligentna koncepcja obsługi pozwala…

WIĘCEJ >
C4 10.10 easyTouch Convotherm

EasyTouch – panel obsługi Convotherm, pionier w zastosowaniu technologii…

WIĘCEJ >
C4 6.10 easyTouch Convotherm

Piec konwekcyjno-parowy, elektryczny. Posiada funkcję Crisp&Tasty (odwilżanie na 3…

WIĘCEJ >
C4 6.10 easyDial Convotherm

Piec konwekcyjno-parowy, elektryczny, iniekcyjny posiadający m.in. system ACS+…

WIĘCEJ >
Facebook
Instagram