Pizza

SKŁADNIKI

Składniki ciasta

  • 400 g mąki pszennej + 3 łyżki do rozczynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml wody
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy

Przykładowe dodatki

  • sos pomidorowy
  • mozzarella
  • boczek lub szynka
  • cebula
  • oliwki
  • pieczarki
Pizza

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie ciasta

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, cukier i trzy łyżki mąki – pozostawić na 20 min.
Przesianą mąkę połączyć z solą, wodą, zaczynem oraz oliwą (zaczyn należy wlewać stopniowo i w mniejszych ilościach). Po wyrobieniu na jednolitą masę formujemy kulę i odstawiamy na +/- godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem.

W takim stanie ciasto zwiększy swoją objętość kilkakrotnie. Po około godzinie czasu możemy zagnieść ponownie ciasto na stolnicy a następnie podzielić na 4–5 równych części. Formujemy ciasto na blacie z podsypaną mąką okrąg lub prostokąt – w zależności od upodobań i dostępnych foremek.

Przygotowanie pizzy

Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem i oregano.
Układamy nasze ulubione składniki, całość wkładamy do pieca Convotherm C4. Po około 12 minutach pizza jest gotowa.

Życzymy smacznego!


Sprzęt, który pomoże przygotować doskonałą pizzę

 
C4 6.10 easyDial Convotherm

Piec konwekcyjno-parowy, elektryczny, iniekcyjny posiadający m.in. system ACS+…

WIĘCEJ >
C4 10.10 easyTouch Convotherm

EasyTouch – panel obsługi Convotherm, pionier w zastosowaniu technologii…

WIĘCEJ >
C4 10.10 easyDial Convotherm

EasyDial – to nowa jakość obsługi manualnej! Inteligentna koncepcja obsługi pozwala…

WIĘCEJ >
C4 6.10 easyTouch Convotherm

Piec konwekcyjno-parowy, elektryczny. Posiada funkcję Crisp&Tasty (odwilżanie na 3…

WIĘCEJ >
Facebook
Instagram