Pizza

SKŁADNIKI

Składniki ciasta

  • 400 g mąki pszennej + 3 łyżki do rozczynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml wody
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy

Przykładowe dodatki

  • sos pomidorowy
  • mozzarella
  • boczek lub szynka
  • cebula
  • oliwki
  • pieczarki
Pizza

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie ciasta

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, cukier i trzy łyżki mąki – pozostawić na 20 min.
Przesianą mąkę połączyć z solą, wodą, zaczynem oraz oliwą (zaczyn należy wlewać stopniowo i w mniejszych ilościach). Po wyrobieniu na jednolitą masę formujemy kulę i odstawiamy na +/- godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem.

W takim stanie ciasto zwiększy swoją objętość kilkakrotnie. Po około godzinie czasu możemy zagnieść ponownie ciasto na stolnicy a następnie podzielić na 4–5 równych części. Formujemy ciasto na blacie z podsypaną mąką okrąg lub prostokąt – w zależności od upodobań i dostępnych foremek.

Przygotowanie pizzy

Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem i oregano.
Układamy nasze ulubione składniki, całość wkładamy do pieca Convotherm C4. Po około 12 minutach pizza jest gotowa.

Życzymy smacznego!


Sprzęt, który pomoże przygotować doskonałą pizzę

 
C4 10.10 easyDial Convotherm

EasyDial – to nowa jakość obsługi manualnej! Inteligentna koncepcja obsługi pozwala…

WIĘCEJ >
C4 6.10 easyTouch Convotherm

Piec konwekcyjno-parowy, elektryczny. Posiada funkcję Crisp&Tasty (odwilżanie na 3…

WIĘCEJ >
C4 10.10 easyTouch Convotherm

EasyTouch – panel obsługi Convotherm, pionier w zastosowaniu technologii…

WIĘCEJ >
C4 6.10 easyDial Convotherm

Piec konwekcyjno-parowy, elektryczny, iniekcyjny posiadający m.in. system ACS+…

WIĘCEJ >
Facebook
Instagram