Lasagne Bolognese

SKŁADNIKI

Sos Bolognese

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 250 ml czerwonego wina
  • 500 g zmielonych pomidorów w puszce
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, bazylia i tymianek do smaku

Sos beszamelowy

  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 650 ml mleka
  • sól
  • sól i gałka muszkatałowa do smaku
LASAGNE BOLOGNESE

PRZYGOTOWANIE

Sos Bolognese

Cebule kroimy w półksiężyce, czosnek w kostkę – całość lekko smażymy. W osobnym garnku podsmażamy mięso do momentu wyparowania z niego całej wody. Dodajemy przyprawy, wino i koncentrat pomidorowy.
Po 5 minutach smażenia dodajemy zmielone pomidory oraz cebulę z czosnkiem. Tak przygotowany sos gotujemy jeszcze jakieś 10 min i odstawiamy.

Sos beszamelowy

Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy mąkę. Gdy lekko się przesmaż dodajemy zimne mleko. I doprowadzamy do wrzenia. Całość przyprawiamy solą i świeżo utartą gałką muszkatałową.

Przygotowanie lasagne

Do natłuszczonego naczynia należy wylać odrobinę sosu beszamelowego i ułożyć makaron lasagne. Następnie wylać porcję sosu bolońskiego i powtórzyć czynność do wypełnienia naczynia.
Makaron + sos beszamelowy + sos boloński. Na koniec Całość posypać tartym serem typu mozzarella i opiekamy w piecu konwekcyjno-parowym Convotherm C4 przez ok. 40 min.


Sprzęt, który pomoże przygotować doskonałą lazanię

 
C4 10.10 easyTouch Convotherm

EasyTouch – panel obsługi Convotherm, pionier w zastosowaniu technologii…

WIĘCEJ >
C4 6.10 easyDial Convotherm

Piec konwekcyjno-parowy, elektryczny, iniekcyjny posiadający m.in. system ACS+…

WIĘCEJ >
C4 6.10 easyTouch Convotherm

Piec konwekcyjno-parowy, elektryczny. Posiada funkcję Crisp&Tasty (odwilżanie na 3…

WIĘCEJ >
C4 10.10 easyDial Convotherm

EasyDial – to nowa jakość obsługi manualnej! Inteligentna koncepcja obsługi pozwala…

WIĘCEJ >
Facebook
Instagram