Golonka pieczona w piwie

SKŁADNIKI

4 porcje golonki po około 250 g/szt.

Wywar do gotowania

  • marchew obrana 1 szt.
  • pietruszka obrana 2 szt.
  • seler obrany 0,5 szt.
  • sół i pieprz do smaku
  • ziele angielskie i liść laurowy

Marynata

  • miód 200 g
  • przyprawa do zup lub sos sojowy 100 g
  • majeranek do smaku
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Piwo ciemne 300 ml

Przepis na golonkę pieczoną w piwie

PRZYGOTOWANIE

  • Golonki gotować w wywarze przez ok 1,5 h – wystudzić.
  • Połączyć wszystkie składniki marynaty, obtoczyć mięso i schować do lodówki na ok 2 h.
  • Piec w temperaturze 160°C przez ok 2 h.
  • Po godzinie dodać piwo i piec do miękkości.
Facebook
Instagram