Fondant czekoladowy

SKŁADNIKI

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 48 g cukru
  • 50 g masła + 5 g do wysmarowania foremek
  • 2 jajka
  • 12 g mąki pszennej TYP500 + do obsypania foremek
Chocolate Fondant

PRZYGOTOWANIE

  • Rozgrzać piekarnik do 200°C , wysmarować foremki tłuszczem i obsypać mąką.
  • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej do jednolitej gładkiej masy.
  • Jajka utrzeć z cukrem i solą (nie ubijać) dodać mąkę i wymieszać.
  • Połączyć obie masy, wymieszać i przelać do foremek.
  • Po odpieczeniu odczekać 1-2 minuty i wyciągnąć z foremek.

Odpiek

200°C 8 min.

Propozycja podania

Cukier puder, lody waniliowe i świeże maliny.

Facebook
Instagram