Piec konwekcyjno-parowy jest zawsze sercem kuchni, dlatego klienci nie potrzebują jedynie pieca jako urządzenia, oni potrzebują po prostu partnera, który podziela ich aspiracje do ciągłego doskonalenia się i osiągania coraz lepszych rezultatów. Wszyscy klienci, bez względu na styl restauracji i jej wielkość starają się zawsze być coraz lepsi w tym co robią i to niezależnie od tego, czy tworzą coraz bardziej ekscytujące dzieła kulinarne, wykonują swoją pracę w kuchni bardziej wydajnie czy oferują szersze menu dla swoich gości.
Dzięki dwóm liniom produktów Convotherm mini i Convotherm 4 piece zaspokajają wszystkie obecne potrzeby klientów, a wybiegają w przód, zaskakując ich pomysłami i rozwiązaniami na przyszłość. Rozwiązania technologiczne Convotherm zostały zaprojektowane w taki sposób, aby były one użyteczne, łatwe w obsłudze, trwałe, innowacyjne i estetyczne, bez względu na to, jakim wyzwaniom muszą sprostać.
Convotherm już od 44 lat wprowadza istotne patenty i innowacje na skalę światową, aby podnosić poprzeczkę pod względem jakości, wydajności pieców konwekcyjno-parowych, dla dobra klientów i dla każdego, kto chce współpracować z firmą. Od samego początku decydowała o tym prawdziwa pasja i zapał firmy do wprowadzania najlepszych rozwiązań.
Trzeba pamiętać, przynajmniej o kilku najważniejszych osiągnięciach Convotherm, które miały miejsce od czasu powstania firmy i wyznaczały trendy dla innych producentów pieców na świecie:
1982 – opracowano i opatentowano pierwszy na świecie piec konwekcyjno-parowy z energooszczędnym zamkniętym systemem komory;
1994 – opatentowano pierwszy na świecie piec konwekcyjno-parowy z wsuwanymi (chowanymi) drzwiami;
1995 – w firmie wprowadzono systemy zapewnienia jakości i od tego czasu są tam produkowane piece konwekcyjno-parowe z certyfikatem DIN ISO 9001;
2000 – wprowadzono systemy zapewnienia jakości dotyczące ochrony środowiska DIN ISO 14001;
2002 – w piecach Convotherm zastosowano w pełni automatyczne czyszczenie, dzięki systemowi ConvoClean , który został opatentowany;
2004 – wprowadzono serię urządzeń +3 z przełomową, opatentowaną przez Convotherm technologią: Advanced Closed System (ACS), a także z możliwością osuszania komory pieca Crisp & Tasty;
2006 – wyprodukowano najmniejszy na świecie piec konwekcyjno-parowy
o powierzchni zaledwie 0,31 m² i wprowadzono do produkcji serię urządzeń MINI;
2007 – po raz pierwszy na świecie zastosowano i opatentowano panel dotykowy easyTouch do programowania pieca konwekcyjno-parowego bez dodatkowych elementów sterujących;
2009 – opatentowano i wprowadzono tzw. klamki higieniczne produkowane
z innowacyjnego materiału, wzbogaconego jonami srebra, co zapewnia stałe antybakteryjne działanie i redukuje przenoszenie bakterii;
2010 – zastosowano program oszczędzania energii ecoCooking;
2012 – opracowano serię pieców ConvoBake, przeznaczonych dla branży piekarsko-cukierniczej;
2014 – wprowadzono najnowocześniejszą serię pieców konwekcyjno-parowych Convotherm 4;
2018 – wprowadzono nową serię pieców Convotherm mini i Convotherm mini black z obudową w czarnym kolorze;
2019 – odbyła się premiera pieca Convotherm 4 BAKE z nowym okapem kondensacyjnym;
2020 – wprowadzono na rynek piece ConvoSense – pierwsze na świecie wielofunkcyjne piece z całkowicie automatycznym systemem gotowania AI. Piec rozpoznaje produkt i sam dobiera dla niego proces gotowania.
Zastosowanie pieców konwekcyjno-parowych serii Convotherm 4 to wprowadzenie najwyższej jakości do profesjonalnej kuchni. Urządzenia te występują w 7 rozmiarach, a każdy z nich w sześciu różnych wariantach.
Piece Convotherm charakteryzują się przejrzystym i w pełni funkcjonalnym designem, który jest idealnym rozwiązaniem podczas gotowania typu „front cooking”. Zaprojektowano tę serię pieców ściśle według zasady „kształt podąża za funkcją”. Convotherm to przejrzysty design w połączeniu z nowym wymiarem wygodnej, intuicyjnej obsługi i przyjaznego serwisu.
W piecach Convotherm zastosowano nowy standard niezawodnego mycia. ConvoClean+ opracowano w celu uzyskania maksymalnej skuteczności podczas czyszczenia pieców, przy minimalnym zużyciu środków myjących i wody. W pełni zautomatyzowany system mycia pozwala pracownikom kuchni unikać kontaktu z substancjami chemicznymi.
Obniżenie kosztów eksploatacyjnych w piecach Convotherm odbywa się poprzez zminimalizowanie zużycia energii, a także wody podczas pracy tych urządzeń.
Warto zauważyć, że podczas produkcji urządzeń w fabryce w Eglfing, wykorzystywany jest prąd z elektrowni wodnej i ciepło dostarczane z biomasy. Jak widać właściwa polityka energetyczna ma dla firmy kluczowe znaczenie, także na etapie produkcji urządzeń.
Zastosowany w piecach zamknięty system ACS+ zapewnia najbardziej równomierne wyniki pieczenia – zawsze optymalnie dostosowane do potrzeb klientów.
Piec konwekcyjno-parowy serii mini jest doskonałym urządzeniem kuchennym do: pieczenia, grillowania, gotowania na parze, zapiekania, smażenia, podgrzewania potraw, a przy tym ma niewielkie wymiary co sprawia, że urządzenie takie zmieści się w każdej kuchni. Poprzez dużą szybę doskonale widać co znajduje się w środku pieca. Dzięki wysokiej jakości wykończenia urządzenie bardzo dobrze prezentuje się w restauracjach i sklepach podczas gotowania przed oczami gości.
Warto dodać, że marka Convotherm Elektrogeräte GmbH i piec konwekcyjno-parowy Convotherm 4 został laureatem nagrody „ICONIC Award 2018: Innovative Interior”.
ICONIC WORLD jest to międzynarodowa platforma sieciowa dla architektów i deweloperów z branży meblarskiej. Prestiżową nagrodę „ICONIC Award: Innovative Interior” przyznaje niemiecka Rada ds. Wzornictwa, organ zajmujący się projektowaniem i marką w Niemczech. Jest jednym z wiodących na świecie centrów kompetencji w zakresie komunikacji i zarządzania marką w dziedzinie projektowania zorientowanym na firmy z branży meblowej, a także ich partnerów w zakresie projektowania i architektury wnętrz.
Convotherm jest jedną z marek oferowanych przez grupę Welbilt, która prowadzi działalność w Ameryce, Europie i Azji. Welbilt dostarcza wiodące marki urządzeń przeznaczonych do profesjonalnego użytku, takie jak Cleveland ™, Convotherm®, Crem ™, Delfield®, Fitkitchen®, Frymaster®, Garland®, Kolpak®, Lincoln®, Manitowoc® Ice, Merco®, Merrychef® i Multiplex®. Więcej informacji o Welbilt oraz o oferowanych przez firmę urządzeniach uzyskasz u doradcy firmy Koree.
Zapraszamy na spotkanie! W firmie Koree można otrzymać wszystkie informacje na temat kosmicznych możliwości pieców konwekcyjno-parowych Convotherm. Tel. 22 755 65 75.