Ditting LINEA Mini Ekspresy do kawy Thermoplan FETCO

Perfekcyjne espresso - czyli co należy wiedzieć

espresso2.jpgJako jedyny przedstawiciel marki La Marzocco w Polsce, nie możemy zacząć tego działu od innego tamtu niż KAWA!
A jeśli mówimy o połączeniu kawy i ekspresu ciśnieniowego to oczywiście na pierwszy ogień idzie espresso.

Espresso to podstawowy produkt w każdej kawiarni oraz baza do wszystkich napojów kawowych.
Aby espresso była jak najlepsze należy pamiętać o zasadzie stosowanej we Włoszech oznaczającej, że finalna jakość espresso zależy od: Mieszanki kawy (Miscela), Młynka (Macinacaffc), Maszyny-ekspresu do kawy (Machina) i Manualnej czynności wykonywanej przez baristę (Mano).

Mieszanka, czyli ziarno które wsypiemy do młynka. Ziarno może być blendem, tj. mieszkanką kilku rodzajów kaw lub singlem - kawą jednorodną.
Istnieją dwa podstawowe gatunki kawowca, których używamy: coffea arabica (arabika) i coffea canephora (robusta). Używamy pestek owocu, który jest zebrany jako dojrzała, czerwona „wiśnia”. Zbiór owoców niedojrzałych lub przejrzałych będzie dawał napary z defektami (w smaku, aromacie).

Sposób spieniania mleka - latte art

latte2.jpgDla osób, które piją jedynie kawę z mlekiem, fajną zabawą może być przygotowanie latte ze wzorem (latte art). Tak więc dzisiaj przedstawiamy krok po kroku sposób spieniania mleka.

Najlepiej jest używać dzbanka wykonanego z nierdzewnej stali (szybko reaguje na zmiany temperatury). Możemy wspomagać się również termometrem, ale

1. Wypełnić naczynie do połowy mlekiem - mleko powinno być schłodzone (im chłodniejsze, tym łatwiej się pieni), świeże i pełnotłuste (wyższa zawartość tłuszczu - trwalsza pianka).

2. Używając czystej ściereczki nakryć dyszę i otworzyć chwilowo zawór pary w celu usunięcia nagromadzonej w niej ewentualnej wody.

3. Zanurzyć dyszę w mleku, tuż pod powierzchnią i otworzyć zawór pary.

4. Najlepszy efekt daje utworzenie lekkiego wiru, uzyskuje się to manewrując dzbankiem.

5. Obserwować podziałkę termometru i zamknąć dopływ pary gdy temperatura osiągnie ok. 60-70 stopni (C) lub gdy zacznie nas parzyć dzbanek.

6. Czystą i wilgotną szmatką przetrzeć dyszę i otworzyć zawór pary na kilka sekund w celu usunięcia resztek mleka.

Faszerowane cukinie

cukinie.jpgPotrawy przygotowywane w piecach CONVOTHERM są godne XXI wieku!
Odkrywanie możliwości tego urządzenia to satysfakcja podczas przygotowywania posiłków i sama przyjemność dla podniebień Gości! Poniżej prezentujemy jeden z licznych przepisów na danie, które można przygotować w tym urządzeniu.

Życzymy Państwu miłej zabawy z CONVOTHERM!










SKŁADNIKI:

Cukinia
Pomidory bez skóry
Ser Feta
Sól
Pieprz
Papryka
Chili

PRZYGOTOWANIE:

1. Cukinie przetnij wzdłuż na 2 połowy i wydrąż z nich środki.
2. Sporządź farsz z pomidorów, sera feta i przypraw.
3. Nafaszeruj cukinie – wg upodobania można posypać dodatkowo startym serem feta po wierzchu.
4. Wyłożyć na blachę i zapiec.

Temperatura zapiekania: 180°C; czas: 12 minuty.

NASZA WSKAZÓWKA:

Faszerowane warzywa są bardzo popularne w
sezonie letnim kiedy cena warzyw jest
znacznie niższa.Nadzienie w cukiniach może być również bezmięsne co stanowi ukłon w stronę
wegetarian.

Tosty z szynką parmeńską

parma ham sandwich.jpgPotrawy przygotowywane w piecach CONVOTHERM są godne XXI wieku!
Odkrywanie możliwości tego urządzenia to satysfakcja podczas przygotowywania posiłków i sama przyjemność dla podniebień Gości! Poniżej prezentujemy jeden z licznych przepisów na danie, które można przygotować w tym urządzeniu.

Życzymy Państwu miłej zabawy z CONVOTHERM!







SKŁADNIKI:

Pieczywo tostowe
Pesto bazyliowe
Cukinia
Pomidory
Krążki cebuli
Szynka parmeńska
Sól, pieprz
Tłuszcz do posmarowania tostów

PRZYGOTOWANIE:

1. Posmaruj tosty po jednej stronie tłuszczem.
2. Drugą stronę tosta posmaruj pesto i ułóż cukinie, pomidory, krążki cebuli i szynkę parmeńską.
3. Przykryj całość drugą kromką pieczywa i włóż do nagrzanego urządzenia CONVOTHERM.

Temperatura zapiekania: 235°C; czas: 4 minuty.

NASZA WSKAZÓWKA:

W chwili obecnej Tosty są bardzo popularne w
gastronomii na całym świecie.
Ze względu na prostotę i szybkość
przygotowania są polecane w każdym rodzaju
gastronomii.

Pomidory faszerowane sałatką z tuńczykiem

pomidory.pngPotrawy przygotowywane w piecach CONVOTHERM są godne XXI wieku!
Odkrywanie możliwości tego urządzenia to satysfakcja podczas przygotowywania posiłków i sama przyjemność dla podniebień Gości! Poniżej prezentujemy jeden z licznych przepisów na danie, które można przygotować w tym urządzeniu.

Życzymy Państwu miłej zabawy z CONVOTHERM!








SKŁADNIKI:

Duże pomidory
Cebula
Tuńczyk w oleju
Kukurydza
Czosnek
Miód
Sok z cytryny
Sos sojowy
Pieprz
Ostra papryka
Oliwa

PRZYGOTOWANIE:

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wydrążyć (krok 1).
2. Cebulę pokroić w kostkę, dodać czosnek i zeszklić na oliwie (krok 2).
3. Dodać sos sojowy, kukurydzę i szybko poddusić (krok 3).
4. Całość ostudzić w szybko-schładzarce.
5. Pozostałe składniki wymieszać, następnie dodać wystudzoną cebulę z czosnkiem i kukurydzą.
6. Powstałą sałatką nafaszerować pomidory.

Krok 1, temperatura: 100°C; czas: 1 minuta.
Krok 2, temperatura: 210°C; czas: 2 minuty.
Krok 3, temperatura: 160°C; czas: 3 minuty.

Łosoś wędzony na postumencie ziemniaczanym

łosoś.pngPotrawy przygotowywane w piecach CONVOTHERM są godne XXI wieku!
Odkrywanie możliwości tego urządzenia to satysfakcja podczas przygotowywania posiłków i sama przyjemność dla podniebień Gości! Poniżej prezentujemy jeden z licznych przepisów na danie, które można przygotować w tym urządzeniu.

Życzymy Państwu miłej zabawy z CONVOTHERM!








SKŁADNIKI:

Łosoś wędzony w plastrach
Rösti 3-Kant McCain (trójkąty)
Śmietana kremówka 36%
Chrzan tarty 1 słoiczek
Świeży koper
Cytryna


PRZYGOTOWANIE:

1. Rösti przygotować wg kroku 1.
2. Śmietaną ubić i połączyć z chrzanem.
3. Plasterki łososia delikatnie zwinąć w "różyczkę" i przy pomocy szprycy wypełnić śmietaną i położyć na Rösti.
4. Dekorować koperkiem i cytryną.

Krok 1, temperatura: 210°C; czas: 10 minut.


NASZA WSKAZÓWKA:

Przystawki z wędzonego łososia są bardzo szybkie w przygotowaniu. Każdy lokal gastronomiczny powinien posiadać w swoim menu ten jakże szlachetny gatunek ryby.

Torcik z grillowanych warzyw z mozarellą

2.jpgPotrawy przygotowywane w piecach CONVOTHERM są godne XXI wieku!
Odkrywanie możliwości tego urządzenia to satysfakcja podczas przygotowywania posiłków i sama przyjemność dla podniebień Gości! Poniżej prezentujemy jeden z licznych przepisów na danie, które można przygotować w tym urządzeniu.

Życzymy Państwu wspaniałej uczty z CONVOTHERM!










SKŁADNIKI:

Bakłażan
Cukinia
Kolorowa Papryka
Ser Mozarella
Oliwa z oliwek
Primerba koperkowa
Miód
Ocet balsamiczny
Musztarda Dijon
Primerba Bazyliowa
Sos sałatkowy Ogrodowy
Parmezan

PRZYGOTOWANIE:

1. Bakłażana i cukinie pokrój w krążki o grubości 0,5 cm; cukinie i bakłażany grilluj przez 7 minut w temperaturze 210°C.
2. Papryki również wstaw na kilka minut do nagrzanej do wysokiej temperatury komory,
nastepnie przekrój na połowy, oczyść i powykrawaj ausztycherem kółka.
3. Z papryki, bakłażana, cukini i plastrów mozarelli przygotuj torciki.
4. Parmezan zetrzyj i przygotuj tiule.
5. Z miodu i octu balsamico przygotuj sos, redukując go do odpowiedniej konsystencji.
6. Oliwę, musztardę i wodę miksuj do uzyskania emulsji, następnie dodaj sos sałatkowy i
Primerbe bazyliową,zmiksuj ponownie.
7. Na talerzu układaj torcik z tiulem, delikatnie polej sosami i garniruj swieżymi ziołami.

NASZA WSKAZÓWKA:

Jest to wariacja na temat
tradycyjnego włoskiego dania,
znanego jako sałatka Caprese.
Chcemy w ten sposób zainspirować
Państwa do samodzielnych
eksperymentów ze zmianami
tradycyjnych potraw.

Rolada z polędwiczek wieprzowych

1.jpgPotrawy przygotowywane w piecach CONVOTHERM są godne XXI wieku!
Odkrywanie możliwości tego urządzenia to satysfakcja podczas przygotowywania posiłków i sama przyjemność dla podniebień Gości! Poniżej prezentujemy jeden z licznych przepisów na danie, które można przygotować w tym urządzeniu.

Życzymy Państwu wspaniałej uczty z CONVOTHERM!










SKŁADNIKI:

Polędwiczki wieprzowe
Gotowany groszek cukrowy
Gotowana marchew w plastrach
Pomidory koktajlowe
Oliwa z oliwek
Cukier
Sól
Pieprz


PRZYGOTOWANIE:

1. Pomidory koktajlowe dopraw oliwą z oliwek, solą, pieprzem, odrobiną cukru i podpiecz dwie minuty w temp. 175°C w gorącym powietrzu.
2. Rozetnij poledwiczkę wzdłuż, aby można było zawinąć z niej roladę.
3. Przypraw poledwiczkę solą i pieprzem i rozłóż na niej ugotowany groszek i marchew. Zawiń roladę.
4. Włóż uformowaną roladę do rozgrzanej komory
CONVOTHERM-u i wbij w środek wystudzoną sondę.

NASZA WSKAZÓWKA:

W trakcie sporządzania rolady prosimy zwrócić uwagę na temperatury wewnątrz produktów.
- Mięso krwiste (Rare) 42 °C.
- Średnio wysmażone (Medium) 51 °C.
- Dobrze wysmażone (Well done) 65 °C.
Dzięki zastosowaniu wielopunktowej sondy mogą
Państwo liczyć, iż perfekcyjny efekt uzyskacie za
każdym razem.

Ekspres przelewowy podwójny CBS 2132-XTS z termosami w cenie 4999 zł brutto

cbs2132-shortapot_c1-for-website-downlaod-image.jpg

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies. Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności.
Akceptuję, nie pokazuj więcej